Nu vet vi mer om vad som funkar på barnkanalen.se

Tack vare fjärdeklassarna på Mohedeskolan vet vi mer om hur vi kan bygga vidare på barnkanalen.se. Bland annat vet vi hur det ska funka att starta avsnitt och kolla på filmer där karaktärerna pratar engelska.

Vi som bygger barnkanalen.se är alldeles för gamla. Dessutom tycker vi att allt vi gör är logiskt och fint. Tack och lov har vi många barn som kan hjälpa oss att visa vad som faktiskt funkar.

Jag heter Björn och arbetar som interaktionsdesigner på sajten. Det betyder att jag funderar på hur sajten ska fungera. Var annan vecka träffar jag barn och låter dem testa prototyper eller olika delar av sajten. I veckan var jag på Mohedaskolan i Småland och testade en prototyp på 26 glada fjärde-klassare.

Prototypen jag testade är egentligen bara två bilder som ser ut som en webbsida. Enda skillnaden mellan de två varianterna är att knapparna ”Säsonger” och ”English” i ena varianten ligger ovanför listan med filmer och i andra varianten ligger nedanför listan.

Webbsida för programmet Glyg 29 Saknas med videospelare, lista med avsnitt, text om programmet med mera

Det jag var mest nyfiken på var hur English- och Säsonger-knapparna uppfattas. Jag hoppas att English-knappen leder till en lista med avsnitt där karaktärerna pratar engelska. Säsonger-knappen hoppas jag visar bara en säsong i taget och i ”rätt” ordning (i TV visar vi inte alltid avsnitten i ordningen de spelats in i). Båda knapparna hoppas jag är ganska tydliga, men mindre viktiga än avsnitten.

Jag och min syster Åsa hade med varsin smartphone som test-personerna lånade. På telefonen fanns en av de två varianterna inlagda i webbläsaren, så att det gick att skrolla upp och ner, men inget hände om man klickade. Vi bad dom berätta vad dom tror det går att klicka på och även berätta vad tycker att det borde hända när man klickar.

Alla testdeltagare tyckte att man kunde trycka på pil-knapparna eller på bilderna för att starta ett avsnitt (eller ”en film” som många sa). Vissa tyckte att bara pilen var klickbar, så jag ska göra den större för att minska risken att starta fel avsnitt. ”Fler”-pilen visar fler avsnitt av samma program, tyckte nästan alla.

Flagg-knappen med texten ”English” tyckte personerna borde visa avsnitt där karaktärerna pratar engelska istället för svenska. Fler än hälften såg knappen på sidan, men jag och Åsa fick peka på knappen för att de skulle säga att den gick att trycka på. Den är alltså tydlig, men verkar inte så viktig i förhållande till avsnitten.

”Säsonger”-knapparna tolkade ingen på det sätt jag försökt skapa dem och många såg inte knapparna alls. Nästan hälften av testdeltagarna vet inte riktigt vad ordet ”säsong” betyder. Flera av dom som vet vad en säsong är tolkade knapparna som att avsnittslistan just nu innehåller säsong 1 och att man måste trycka på 2 eller 3 för att se de avsnitten. När vi pratade om säsonger använde vissa personer ”år” och ”termin” istället för ”säsong”. Det känns som tydligare begrepp!

När Åsa och jag sammanfattade våra anteckningar kom vi fram till att knapparna kan ligga ovanför eller under listan, det spelar inte så mycket roll.

Test-stunden på Mohedaskolan var mycket värdefull. Nu vet vi att Flagg-knappen funkar. Vi vet också att pil-knapparna funkar, men att vi måste göra dem lite större än i prototypen. Vi vet att knapparna kan ligga under listan med avsnitt och att ”säsong” är ett ganska svårt ord. Vi vet dessutom att ”säsonger”-knappen i prototypen inte funkar. Och det är extra värdefullt för mig – nu kan jag ju hitta på något annat sätt att visa avsnitten i ”rätt” ordning.

Jag vet inte vilken månad vi kommer hinna bygga det jag kommit fram till. Men det kommer nog under 2013. Stort tack till Åsa, pedagogerna Eva och Gunilla samt alla eleverna!

Welcome to my brain

Give me your email address. In return, I will share my thoughts with you.