SVTs barnsajter funkar inte som övriga svt.se

Barnkanalens startsida 2012-06-07
Barnkanalens startsida 2012-06-07

Jag heter Björn och arbetar som Interaktionsdesigner med svt.se/barnkanalen och svt.se/bolibompa – SVTs sajter som riktar sig till barn som är 3-11 år gamla. Vi har nyss lanserat nya versioner och dom kommer bli ännu bättre framöver.

I arbetet med sajterna gör vi hela tiden användbarhetstester med barn. Testerna innebär att jag hänger med ett eller två barn en stund och ber dom kolla på video, spela spel och leka på sajterna. Genom att kolla hur barnen gör på sajterna kan vi hitta problem som vi ”vuxna” inte ser och sen kan vi rätta till konstigheterna. Just nu söker vi barn i Stockholm som vill hjälpa oss med tester 20 juni, 27 juni och 4 juli.

Vi har redan fått många insikter om hur barn generellt beter sig på vår sajt (och på webben i allmänhet). Och barn beter sig till viss del annorlunda än vuxna när dom använder webben. Bland annat är barn ofta till synes kaotiska när dom surfar – dom öppnar Barda-spelet och spelar i två minuter, stänger spelet, hittar en favoritkaraktär och klickar in på programsajten för karaktären, kollar ett klipp i 20 sekunder, byter till ett annat klipp, kollar i en halvminut, vill sen prova att skriva sitt namn på mina anteckningspapper, ritar en drake på datorn och vill sen spela drake-spelet på sajten. :) Barn gillar också bilder mer än text och surfar ofta efter premissen ”bara det som syns, finns”.

Vi har därför byggt barnsajterna så de funkar annorlunda än övriga svt.se. Några skillnader:

  • man kan aldrig komma från barnsajterna till övriga svt.se – så barnen inte råkar hamna på nyheter om krig och så’nt
  • allt innehåll om var program finns på en och samma sida – till skillnad från exempelvis Melodifestivalen som har många sidor med innehåll
  • vi använder så lite text vi bara kan – istället finns massor med material från våra program såsom logotyper och bilder på karaktärer
  • roliga spel och kluriga pyssel är vårt näst viktigaste innehåll, bara video är viktigare – till skillnad från exempelvis Melodifestival-sajten där texter om artisterna är näst viktigaste innehållet.

En av många saker som barn har gemensamt med vuxna är att de allt oftare surfar på smartphones och surfplattor. Vi har byggt sajterna så dom funkar någorlunda bra på mobiler. Men få av våra spel och pyssel funkar i mobiler så vi har mycket kvar att göra!

Vad tycker du skulle göra barnsajterna ännu bättre? Har du idéer eller vill påpeka något som är dåligt? Skriv gärna en kommentar eller kontakta mig.

Björn Johansson
bjorn.johansson@svt.se

Welcome to my brain

Give me your email address. In return, I will share my thoughts with you.